Ö Z  O R M A N - İ Ş  S E N D İ K A S I

OKUMA ODASI
ÖNEMLİ BAĞLANTILAR

ANA SAYFAYA DÖN /  TARİHÇE

Öz Orman-İş’e 2008’de iltihak eden Tarım Orman-İş Sendikası, 22 Temmuz 2003 tarihinde, 1 No’lu işkolunda çalışan 7 işçi tarafından bağımsız bir sendika olarak Ankara’da kuruldu. 26 Eylül 2003’teki Birinci Olağan Genel Kurulunda, Hak-İş Konfederasyonu’na üye olma kararı aldı.Üyelik talebi Hak-İş tarafından kabul edildi.

Hak-İş’e katılımın ardından teşkilatlanma çalışmalarını hızla yürüten Tarım Orman-İş, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 217 işletme, 81 Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Bakanlığa bağlı işletme ve işyerlerinde toplu iş sözleşmesi için gerekli olan yetki çoğunluğuna ulaşarak, 3 Eylül 2004’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki talebinde bulundu. 16 Eylül 2004 itibarıyla Çalışma Bakanlığı, ilgili işyerlerinde yetkili sendikanın Tarım Orman-İş olduğunu belirledi. Ancak işkolundaki bir başka sendikanın bu yetkiye karşı açtığı itiraz davası sebebiyle, toplu iş sözleşmesi ancak 4.5 yıl sonra yapılabildi.

Bu arada, Öz Orman-İş Sendikası,15 Nisan 2008 tarihinde Ankara’da kuruldu. Tarım Orman-İş Sendikası, 3 Mayıs 2008’deki Olağanüstü Genel Kurulunda, Öz Orman-İş Sendikası’na katılım kararı aldı. Aynı gün Birinci Olağan Genel Kurulunu yapan Öz Orman-İş Sendikası da bu katılımı kabul etti. Böylece iki sendika, Öz Orman-İş çatısı altında birleşmiş oldu. Birleşmenin ardından, Çevre ve Orman Bakanlığı (şimdiki adı Orman ve Su İşleri Bakanlığı) ile Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı işyerlerinde çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesi yetkisi, Yargıtay kararıyla Öz Orman-İş Sendikası’na verildi ve Birinci Dönem Toplu İş Sözleşmesi 3 Mart 2009 tarihinde imzalandı. Öz Orman-İş, Orman Teşkilatında çalışan üyeleri adına İkinci Dönem Toplu İş Sözleşmesini 16 Eylül 2009 ve Üçüncü Dönem Toplu İş Sözleşmesini de 26 Ağustos 2011 tarihinde imzaladı.

Öz Orman-İş Sendikası, İkinci Olağan Genel Kurulunu 9-10 Temmuz 2011 tarihlerinde Ankara’da yaptı. Genel Kurulda Settar Aslan Genel Başkanlığa, Bayram Ayaz Genel Sekreterliği, Ali Bilgin Genel Mali Sekreterliğe, Zeki Sungur Kızılkaya Genel Teşkilat Sekreterliğine, Mustafa Çınar Genel Eğitim Sekreterliğine ve Mehmet Çelik de Genel Mevzuat-Araştırma Sekreterliğine yeniden seçildi.

Öz Orman-İş, 2012 yılında TİGEM işletmelerinde çalışan 2.500 dolayındaki tarım emekçisini de bünyesine kattı.

Halihazırda, Öz Orman-İş Sendikası’nın 28.000 dolayında üyesi bulunuyor.

ASLAN: “ÖNCELİK GEÇİCİ İŞÇİLERİMİZE VERİLMELİ”
TİGEM’DE MUHTEŞEM SÖZLEŞME
ORMAN EMEKÇİSİ YİNE KAZANDI
HAK-İŞ: “CUMHURBAŞKANI ANAYASAL YETKİLERİNİ KULLANACAK”